Úvod » Orientační běh - o akcích

Mistrovství oblasti na Rejvízu

publikováno 22.06.2018

Jarní sezóna oblasťáků byla zakončena 16. června u nás, konkrétně na Rejvízu.

Závod jsme si ozvláštnili tím, že byl zařazen do třídenek Głuchołazy Cup. (Asi před rokem a čtvrt jsme byli požádáni o spolupráci. Město Głuchołazy, ubytovna Banderoza v Głuchołazech a klub Azymut Mochy, který do G-łaz jezdí na soustředění, začali připravovat na červen 2018 třídenky. Záměr byl takový, že bychom do projektu vstoupili organizací jedné etapy, čímž by se závody staly mezinárodními, Poláci by si zaběhali v našich terénech a Češi v Polsku. Nakonec to dopadlo trochu jinak. Češi startující v Głuchołazech se dali spočítat na prstech jedné a půl ruky, na náš závod se kromě 334 lidí přihlášených přes ORIS přihlásilo také 148 Poláků.) Takže nám z toho vyšly závody, které byly dost dobře obsazeny na to, že to byl "jen " oblasťák, navíc na severní straně Jeseníků.

Původně jsme chtěli závod zorganizovat na Muně, ale tam se za dva roky pojede jeden ze závodů MS MTBO, takže je prostor embargován. Tak se dostalo na prostor, který byl zmapován pro loňské LOBy. Samozřejmě poté, co jej Petr Mareček domapoval a důkladně zrevidoval porosty. Prostor je to moc hezký a rozmanitý, bohužel těžba dřeva postupuje strašně rychle. Závod jsme ještě stihli v době, kdy je rozměr vykácené plochy fakt na hraně, ale příští rok už asi budeme mít smůlu.

Pokud přirovnáme organizaci závodu k mapovému výkonu při běženém závodě, tak lze asi říci, že to nebylo úplně 100% čisté, ale byl to jeden z dobrých závodů a ustáli jsme to. Jak nás, tak i organizátora pátečního a nedělního závodu docela potrápily do poslední chvíle neustále se měnící údaje o polských závodnících. Nakonec na naší straně došlo k chybě a při dohlašování na místě se "podařilo" překročit počet vakantů, což mě mrzí. Celkově to snad byly slušné závody, i díky počasí a zázemí na Férovce.

Výsledky jsou v ORISu, ještě na jednom místě soustředím, co "na těch fejsbůkách a internetech" zanechali účastníci.

Tomis

ASU (Petr Horvát) MHO klasika: klopýtání po mýtinách

V půlce června ukončilo jarní sérii hanáckých oblastních závodů Mistrovství oblasti na klasické trati, kvůli kterému bylo třeba dojet na Férovku na Rejvíz. Pořadatelé ze Zlatých hor uspořádali tento závod v těžkém horském terénu na „zlaté“ mapě – kvůli kůrovcové kalamitě na mapě moc lesa nezbylo a nezvykle velkou část tak zabíraly paseky. Paseky, na kterých se kromě borůvčí, které bylo i ve většině zbytcích lesa, válely i klacky, hromady klacků, či hrázky klacků, které ještě navyšovaly obtížnost běhu. A co tentokrát hustníky nepředvedly na kvantitě, dohnaly na kvalitě. K tomu si připočtěme občasná kamenná pole a nezanedbatelné převýšení a máme tu v kostce představený náročný charakter závodu. A podle čeho se orientovat? Vrstevnice moc výrazné nebyly, a tak to většinou jistil směr, cesty, oplocenky a paseky. ...

SSU (Vašek Král) Oblastní mistrovství na klasické trati

Posledním jarním oblastním závodem bylo mistrovství na klasické trati, které uspořádali orienťáci ze Zlatých Hor na Rejvízu. Příjemné outdoorové centrum se nacházelo u chaty Férovka. Trochu netradičně na shromaždišti nebyl k potěše některých a nelibosti jiných, rozhodně však ku prospěchu blízké národní přírodní rezervace, žádný zdroj reprodukovaného hluku, takže všichni mohli plnými doušky nerušeně nasávat nádherné ticho hor. Prostor mapy Zámecký pahorek již dost utrpěl (a bohužel ještě asi utrpí) nezvanou návštěvou lýkožrouta smrkového, kterého lesáci zatím za pomoci řetězových pil vyprovodili, ale neobešlo se to bez podstatného rozšíření vymýcených ploch. Část závodu se tedy odehrávala ne v bílém, ale ve žlutém. Snad to nebyla smutná vize orienťáku budoucnosti. Tam, kde les zatím stojí, to bylo horské a náročné. Solidní hanáckou účast doplnili polští účastnící třídenních závodů Głuchołazy Cup – konkurence tentokrát byla mezinárodní. ...

KON (Mira Beneš)

Z Rejvízu jsme přivezli dvakrát zlato a dvakrát stříbro! Zlaté Hory uspořádaly i za pomoci Mirka Beneše oblastní mistrovství na klasické trati, zázemí poskytla pěkná chata Férovka na Rejvízu. Tratě se vesměs líbily, nabízely dostatek voleb postupů - bohužel byl les do značné míry znehodnocen těžbou dřeva a velkou část závodu tak tvořily dlouhé přeběhy přes hůře průběžné paseky. Konkurenci v závodě tentokrát zpestřili také závodníci z Polska, pro které byl závod jednou z etap vícedenních závodů v Glucholazech. ...

UOL (Roman Šimek) Titul Mistryně Hanácké oblasti na klasické trati v kategorii D14 patří do Olomouce

Stejně jako díky Michalovi Kempnému a Jakubovi Vránovi se pohár Stanley Cupu letos podívá do České republiky, tak i medaile Mistryně Hanácké oblasti na klasické trati v kategorii D14 je k vidění v Olomouci. A to díky výkonu Káji Smékalové. Po opatrnějším začátku se v polovině trati dostala do čela 30ti členného závodního pole a do cíle doběhla s náskokem 1:24 min. Na stupně vítězů Káju doprovodila na pozici vícemistryně Adélka Binarová :-). SOBí skupina na závodech na Rejvízu čítala 40 členů (na smolaře Štěpána nezbyla mapa, pořadatelů to však spravili cenou útěchy :-).

I dalším SOBům se dařilo ve svažitém horském lese s těžkou podložkou, s ojedinělými terénními detaily a skalkami a záludným množstvím sladkých a velkých borůvek ... Kdo ze SOBů neuspěl v závodu, tak se napásl na borůvkách. Například já. :-)

Standa Mokrý (u mapy se svými postupy na Digitálním archívu orienťáckých map)

Špatná volba na K1 (chtělo rovně) a na K4 (prozměnu chtělo oběhnout), na K2 špatná stopa (moc vysoko ve svahu), na K3 váhavě, K11 a 12 zbytečně opatrně. Zbytek dobrý, krásné romantické proběhnutí v jesenickém lese plném borůvek. Bohužel teda lesa už moc nezbylo. Výlet z Brna se rozhodně vyplatil :)

Kalendář akcí

« 04 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Nejbližší akce

Anketa

Tyto stránky sleduji kvůli dění:

  v orientačním běhu
190 (55,7%)

  ve volejbalu
121 (35,5%)

  v orientačním běhu i volejbalu
30 (8,8%)



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery