Úvod » Orientační běh - o akcích

Velikonoční mapové soustředění

publikováno 27.04.2019

Velikonoční prázdniny tradičně patří mapovým soustředěním. Hanácká oblast obvykle posbírá úplně všechny zájemce - SCD, SCM, TSM, veterány - a vyrazí do terénů, které jsou podobné terénům Mistrovství ČR v daném roce. Hodně často jsou to skály, neboť právě v nich většinou bývá červnové M ČR na krátké trati.

Letošní soustředění (čt 18. - ne 21.4. 2019) probíhalo v Radvanicích v Broumovské vrchovině, neboli v těsném sousedství Adršpašsko-teplických skal. A účastníků bylo více než 70. Náš klub vyslal 7 členů - pět Mrkviců a dva Novotní.

Počasí vyšlo skvěle a prostředí docela připomínalo naše domácí - zapomenutý kraj plný kopců, skal a kamenů, nádherné výhledy, pozůstatky po hornické činnosti a stopy po někdějším blahobytu v dobách těžby. Přímo v okolí Radvanic se překvapivě těžilo hlavně uhlí i když (podle dostupných zdrojů) zrovna výnosné to asi nebylo vůbec nikdy.

Tréninky probíhaly na známé mapě Závora, na níž se mj. běžel middle na MS juniorů v roce 2013. Zásadním prvkem tohoto terénu je skalní hrana s neuvěřitelným množstvím kamenů pod ní. Kamenů je tolik, že i kdyby se zmapovaly všechny jen ty opravdu velké, vše by se slilo do jedné černé plochy, takže mapaři museli při své práci opravdu hodně generalizovat. A právě s tímto měla většina účastníků soustředění největší problémy. Kameny, kameny, kameny, kameny a jen některé z nich jsou na mapě. Někomu se tedy na soustředění dařilo více, někomu méně a byli  i tací, kterým to fakt nešlo a těm v průběhu soustředění seběvědomí a mapová jistota spíše ubývaly.

Pokud jde o formy tréninku, postupně se vystřídaly combotech, nočák, pruhy, semtamy, krátká trať, technický had, štafety a sprint. Takže kvalitní a svými formami pestré tréninky v těžkých podmínkách, nicméně přesto to bylo trochu jednotvárné a ubíjející. Jednak tím, že se chodilo stále na tutéž mapu, jednak tím, že to bylo vždy cca 2 až 3 km daleko. Takže jen mimo tréninky všichni včetně nejmenších pimpošů nachodili denně zhruba 10 km. Každý už si dokázal sám odpovědět na otázku. "Kam se jde na trénink? Aha, jo. Vlastně zase za nádraží." Výrazně pestřejší program měla sprintová sekce, která každý den na jeden z tréninků vyrazila do některého z blízkých městeček. Erik byl se sprintery dvakrát, já jednou a bylo to super.

Takže bylo to krásné, mapově i fyzicky náročné, uvidíme co nám to pro sezónu přinese.

Tomis

Kalendář akcí

« 04 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Nejbližší akce

Anketa

Tyto stránky sleduji kvůli dění:

  v orientačním běhu
190 (55,7%)

  ve volejbalu
121 (35,5%)

  v orientačním běhu i volejbalu
30 (8,8%)



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery